top of page
חיפוש

אתה יודע מאיפה אתה מתחיל, אבל לא יודע לאן תיקח אותך הדרך. צריך פשוט לזרום.

  • גיא שרון
  • 7 באוג׳ 2022
  • זמן קריאה 4 דקות

אייל נרקיס הוא תסריטאי, מפיק משחקים, איש יצירה ומנטור עם הרבה מאוד כשרון ושנים רבות של עשייה

מקצועית בעולמות של משחקי ווידאו ואנימציה. תחת ידיו יצאו עשרות משחקים, חלקם מהמובילים בתעשיית הגיימינג בעולם.

את אייל אני מכיר כבר הרבה שנים ויצא לנו לעבוד יחד על יותר מפרויקט אחד. נפגשתי עם אייל כדי לשוחח על פרויקט צד שהרים עם שותף - תסריט לסרט אנימציה באורך מלא. אחד הדברים שהתחברתי אליהם ואני ממליץ לכם לאמץ בחום היא הגישה של אייל בעשיה - התקדמות בצעדים קטנים ובנחישות לקראת היעד הגדול.


מאיפה מגיעה המוזה שלך ואיך אתה חושב על רעיונות חדשים?

"יש רעיונות שמגיעים לי בחלומות, אני מתעורר זוכר ורושם. יש רעיונות שמגיעים כשאני בוהה באוויר ומגלגל מחשבות באופן חופשי בלי להציב גבולות ומחסומים." אייל מספר שמקבלים רעיונות מכל דבר. צריכים להיות קשובים כל הזמן, ולזהות כאבים או צרכים שהם בעצם הזדמנויות לחשיבה על רעיונות חדשניים כפתרונות. לגבי חדשנות במסגרת העבודה הוא מסביר "יש תפיסה שמלווה את העשייה ברקע, כזו שמעודדת לשאול כל הזמן מה חסר, מעניין, מושך, איפה אפשר לחדש, לשדרג ולשפר מבחינת חווית המשחק שאנחנו מציעים לשחקנים שלנו. מעבר לזה, אנחנו גם דואגים להיות חשופים לשחקנים ומקיימים עימם דו שיח, שהרבה פעמים מעלה תובנות חדשות או מפריך השערות שהעלנו."


איך חשבת על הרעיון של כתיבת תסריט לסרט אנימציה באורך מלא, מאיפה זה בא?

"התשוקה האמיתית שלי עוד מימי התיכון הייתה קולנוע, ושם בגיל צעיר נחשפתי באופן מקצועי לתעשייה הזו וקיבלתי את הכלים הראשונים איך ניגשים בכלל לסרט ואיך בונים תסריט". מתרגילים קטנים ועד לכתיבה מלאה. זו הייתה תחילת הדרך המקצועית של אייל בחברות אנימציה, שם למד את רזי אומנות האנימציה התלת מימדית, השתלם בקורסים מקצועיים ועבר התמחויות שונות בתחום, תוך שהוא ממשיך ליצור, לכתוב ולעשות במקביל. זה פתח בפניו חלון הזדמנויות שאפשר לו לקחת חלק בהפקה של סרט אנימציה באורך מלא שהופק אז בארץ. במסגרת ההפקה הזו, הכיר את השותף שלו לכתיבת התסריט.


מה הייתה המטרה האישית שלך בכתיבת התסריט?

"רציתי לכתוב תסריט מלא לפי נוסחה מקצועית הוליוודית מקובלת מא' ועד ת'. יצא לי לכתוב תסריטים קצרים וגם להפיק סרטים קצרים אבל תסריט כזה מעולם לא כתבתי וזו בעצם הייתה המטרה. זה הצריך ממני גם ללמוד ולהכיר נוסחאות מקובלות בתעשייה, כמו גם להבין איך לגשת אל הכתיבה הזו בצורה נכונה ולהוציא תסריט מקצועי."


איך הסתדרת מבחינת זמן ומטלות עם עבודה, משפחה והפרויקט?

אייל ושותפו לכתיבה קבעו מסגרת זמן כללית, מחייבת של עשייה, חלוקת תפקידים ברורה ותהליך עבודה מסודר. כתיבה של פעמיים בשבוע, הערות והארות אחד לשני, שכתובים ופגישת התקדמות אחת לשבועיים. "זה אפשר לנו איזון נכון ולא לחוץ של משפחה עבודה וכתיבת התסריט. מוצאים את המקומות שאתה משנה את סדר העדיפויות שלך כמו לפתוח את היום בדרך לעבודה כשאתה ברכבת ולכתוב במקום לגלול בפייסבוק, לוותר על שעה של צפייה בטלוויזיה או ללכת לישון שעה מאוחר יותר בלילה. זה הכול תלוי כמובן במשמעת העצמית שלך ובמחויבות שלקחת על עצמך."


מאיפה התחלת, מהו הצעד הראשון שעשית?

"כשאני מתחיל לעבוד על כל פרויקט אני מפרק אותו תחילה לגורמים בסיסיים ואותם לגורמי יסוד. זה מסייע לי להבין את הצורך, מה המניע, מי נגד מי, ועל זה אני בונה שכבות של חשיבה, שמובילות לרעיונות שמתווספים כשכבות וחוזר חלילה. כך בנינו גם את התסריט המדובר, יש התחלה, אמצע וסוף שאותם מפרקים גם להתחלה, אמצע וסוף וכך ממשיכים עד רמת הסצנה. בסוף מקבלים מבנה שיוצר סיפור."

נושא חשוב שחזר לאורך כל השיחה היה להתקדם בצעדים קטנים "לא לחשוב על האחר כך, כלומר על תהיות מכשילות. איך אני אכתוב? למי אני אמכור? איך אני אממן את זה? איך אני אהפוך את זה לסרט? לפני שהתחלת ליצור, אתה שם לך מחסומים ולא מתחיל. קודם כל תתכנן מסגרת, תכתוב סצנה אחת וזה מה שעשינו."


איך בעצם יודעים אם התסריט טוב ועונה על הציפיות?

"לא באמת אפשר לדעת, אתה יכול רק לעשות את הכי טוב שאתה יכול או כמו שהמורה לאומנות שלי פעם אמר לי "תעשה מינימום גבוה"." משפט שמלווה את אייל בעשייה שלו עד היום. המשמעות היא שתהיה נאמן לעצמך, תתמקצע, תתנסה וכך תגרום לעשייה שלך להשתפר. "בסופו של דבר לעשות זה הרבה יותר ממה שרבים אחרים משיגים בדיבורים. לעיתים אתה בוחן את עצמך מול עצמך והמטרות שאתה הצבת ובמקרים אחרים כמו בעניין התסריט, העברנו אותו לחברות הפקה כדי לקבל פידבקים כדי להבין אם אנחנו בכיוון. חלק אהבו וחלק אהבו את התסריט פחות."


מה הייתה התוצאה הסופית שהגעת אליה?

"אחרי מעל עשרות שכתובים, שיפורים, ביקורות ותגובות - יש לנו תסריט ביד של 100 עמודים לסרט אנימציה באורך מלא, במבנה נכון של 3 מערכות הכוללות דמויות ססגוניות וסיפור מרתק ומהנה."


מה היית משנה בדרך, אם בכלל?

"למדתי הרבה מאוד מהדרך עצמה ולכן לא הייתי משנה אותה. המכשול הכי קשה שלי הוא הכתיבה עצמה, הרבה יותר קל לי לעבוד כשיש לי שותף שגם מדרבן אותי לעשיה. עם זאת, יש מצב שהייתי בוחר שותפים אחרים לדרך, כאלה שרואים את הדברים יותר באופן שאני רואה אותם. היה לי שותף טוב והשגנו מה שרצינו, אבל כל אחד היה במקום אחר בחיים והגיע מתרבות אחרת, מה שהשפיע על ההסתכלות שלנו בהקשר לקידום הפרויקט אחרי סיום הכתיבה."


ספר על משהו שלמדת או גישה שאימצת ומלווה אותך עד היום.

"אבא שלי זכרו לברכה לימד אותי להתחיל בצעד אחד קטן וראשון ולא לקפוץ לסוף. אחרי זה תדאג לשלבים הבאים הוא היה אומר, כשהם יגיעו, תחשוב כבר מה לעשות." החשיבה הבריאה הזו שאייל מביא מאביו, מנטרלת חסמים שמונעים מאתנו הרבה פעמים להוציא רעיונות לאור ובעצם גורמת לנו לעצור עוד לפני שהתחלנו.


המלצה מניסיונך לאלו שרוצים לקדם את הרעיונות שלהם?

"הזדמנויות לתת דרור לרעיונות שלכם קיימות כל הזמן. כדאי להיות קשובים, לזהות את ההזדמנויות ולא לוותר עליהן. ממליץ להיות חשופים למה שקורה בתעשייה הרלוונטית ולשיתופי פעולה אפשריים. אתה יודע מאיפה אתה מתחיל ולא יודע לאן תיקח אותך הדרך. צריך פשוט לזרום."

 
 
 

Comments


גיא שרון - דיגיאטלי, כל הזכויות שמורות © 2023 

bottom of page